מעוניינים בייעוץ ראשוני?

אל תחכו, השאירו פרטים ואחזור בהקדם:




    Israel win

    בעיות התנהגות אצל ילדים

    כל ילד או ילדה עלולים להתנהג באופן שהסביבה תגדיר כ"בעייתי". הצורך במענה מקצועי מתעורר כשהתדירות של ההתנהגויות הלא רצויות גבוהה, או כשהן מכילות דפוסים בעייתיים במיוחד כמו תוקפנות או הימנעות. הדבר שהכי חשוב לי להבהיר בנושא זה הוא המשמעות של בעיות התנהגות אצל ילדים: כל התנהגות לא נכונה היא ביטוי ל"מילים שנעלמו", כלומר דרך (שגויה כמובן) לבטא צורך רגשי. לכן, הבסיס של פתרון הבעיות הוא זיהוי הצורך הזה ומציאת דרך טובה לספק לו מענה.

    התוכן כאן בעמוד יעזור לכם להבין לעומק מדוע ילדים עלולים לפתח בעיות התנהגות, מהם הצרכים הבסיסיים שכל ילד וילדה זקוקים להם, מהם דפוסי ההתנהגות הבעייתיים הנפוצים וגם איך אפשר לעזור לילדים.

    השאלה שכל הורה חייב לשאול ביחס לבעיות התנהגות אצל ילדים

    ילדים מבצעים כל יום פעולות רבות מאוד: אכילה, התארגנות, שינה, משחקים, מעשי שובבות, בדיקת גבולות ועוד ועוד. כשילד או ילדה מתנהגים באופן בעייתי בכל אחד מהמקרים הנ"ל, האינסטינקט של ההורים הוא לשאול "למה?".

    בגישה האדלריאנית, שאני מטפלת באמצעותה במקרים של בעיות התנהגות אצל ילדים, שאלת ה"למה הוא עושה את זה" מוחלפת בשאלה הנכונה: לשם מה הוא צריך את זה?

    נקודת המוצא היא שילדים לא יתנהגו באופן בעייתי סתם כך. אם ילד או ילדה בוחרים בדפוס פעולה שברור להם שאינו מקובל על ההורים או הסביבה, המסקנה היא שאותו דפוס ממלא אצלם צורך חיוני. זיהוי הצורך הוא האחריות שלנו – של ההורים ושלי – וכשאנחנו מבינים לשם מה הילד "צריך את זה", אנחנו יודעים איך לספק לו את הצורך כך שהוא לא יזדקק להתנהגות בעייתית.

    התפקיד הקריטי של תחושת השייכות עבור ילדים

    ילדים זקוקים לתחושת שייכות. שייכות מהווה עבורם (ובעצם גם עבור מבוגרים) "חמצן פסיכולוגי". כשילד לא מרגיש שייך, הוא יחפש דרכים לגרום לאחרים לראות אותו ולהתייחס אליו, וכך להרגיש שיש לו חיבור ומשמעות. למעשה נקודת המוצא שלו תהיה "אם לא רואים אותי בטוב, אגרום להם לראות אותי בכל דרך אחרת", כולל צעקות, התנגדות, פגיעה ושאר התנהגויות בעייתיות.

    חשוב לי להדגיש שבלי טיפול, בעיות התנהגות אצל ילדים עלולות להחמיר. כך למשל דפוס של הימנעות עלול להוביל בהמשך לנשירה מבית הספר, ואילו מאבקי כוח יכולים להסלים לכדי אלימות (מילולית / פיזית).

    חמשת דפוסי העל כשהשייכות אצל ילדים נפגעת

    כשצורך בסיסי של ילדים לא מקבל את המענה הנחוץ, התוצאה תהיה בעיות התנהגות. בהתאם, כשהורים משתפים אותי שלילד שלהם יש בעיות התנהגות, אני בוחנת יחד איתם מהו הדפוס המרכזי שמוביל את הילד:

    חיפוש תשומת לב והעסקת יתר

    דפוס שגורם לילד לעשות הכל כדי שיראו אותו וישמעו אותו, גם אם המחיר כולל הערות ואפילו כעס כלפיו.

    מאבקי כוח

    דפוס שבו הילד מתעקש לנצח כל הזמן, או לפחות לא להפסיד, ונמצא כל הזמן במאבקים מול הסביבה. למשל, "אתם לא תגידו לי מה לעשות!"

    הימנעות / נסיגה

    דפוס שכולל חוסר שיתוף פעולה, דחיית מטלות, בריחה למסכים והימנעות מפעולות שונות. כל הימנעות או נסיגה מחבלות בהתפתחות של הילד בהיבטים חשובים.

    נקמה

    דפוס שמוביל את הילד לניסיונות לקלקל לאחרים ואפילו להכאיב להם. "אם לי קשה, לכולם יהיה קשה!"

    ריצוי יתר

    לכאורה מדובר בילד נוח מאוד, אבל מי שמבטל את עצמו כדי לזכות באהבה, וכל הזמן עסוק בריצוי אחרים, עלול להפוך למבוגר שמתקשה להציב גבולות.

    איך עוזרים לילד להרגיש שייך ולהיפטר מבעיות ההתנהגות?

    תחושת שייכות אצל ילדים מתבססת על שלושה מרכיבים שחייבים להיות נוכחים באופן קבוע בחייהם: אהבה ללא תנאי (Acceptance), נחיצות ומשמעות (Need) ומסוגלות (Competence).

    אהבה ללא תנאי פירושה שהילד או הילדה מרגישים אהובים גם כשהם טועים. על-מנת ליצור את התחושה הזו, חשוב במיוחד להימנע מהדבקת תוויות שמצמידות אישיות להתנהגות (למשל "עצלן" או "עצבני").

    לצורך תחושת הנחיצות, רצוי לתת לילדים משימות שונות בבית. המשימות צריכות כמובן להתאים לגילאים של הילדים, אבל להיות אמיתיות. דרך נוספת, חשובה לא פחות, היא התייעצות לגבי דברים קטנים בבית, למשל "איזו תמונה כדאי לתלות כאן?". העיקרון המנחה הוא למצוא כל הזדמנות להראות לילד או לילדה ש"בלעדיך הבית לא אותו דבר".

    יצירת תחושת מסוגלות מתבצעת באמצעות מחמאות להצלחות, גם קטנות: "ראיתי שהתאפקת ולא צעקת כשכעסת. כל הכבוד". בנוסף אני ממליצה להורים להציב לילדים משימות שיהיו מאתגרות אבל אפשריות. כמו כן חשוב להכיל טעויות, ולמנף אותן ללמידה ושיפור.

    בעיות התנהגות אצל ילדים – טיפים מעשיים להורים

    שאלות במקום האשמות – נסו לא להאשים את הילד או הילדה, גם כשההתנהגות בעייתית. במקום זה תשאלו אותם מה אתם יכולים לעשות למענם. "מה את/ה צריכ/ה ממני עכשיו כדי…?"

    בחירה, אבל מצומצמת – דוגמה טובה למתן חופש בחירה מצד אחד ומצד שני שמירה על מסגרת: "קודם תצחצח שיניים או קודם תתלבש?"

    חיזוק לכל שיתוף פעולה – מייד כשהוא מתרחש, בלי לחכות להתנהגות "מושלמת".

    חזית אחידה של ההורים – קודם כל ההורים צריכים להסכים ביניהם מהם הגבולות. חזית אחידה מסייעת לאכוף כל גבול, עם מינימום קונפליקטים ומתחים.

    לחולל קסם אמיתי בחיי הילדים והמשפחה

    כשמייצרים אצל ילד או ילדה תחושת שייכות, התוצאה היא שינוי משמעותי לטובה. נוסחת הקסם היא כאמור אהבה ללא תנאי + תחושת נחיצות + חוויית מסוגלות. יישום הנוסחה גורם לילדים להרגיש אהובים, חשובים ויכולים, ולכן הצורך "לצעוק" את זה דרך התנהגויות בעייתיות נעלם. כל האנרגיה שלהם מופנית ללמידה, לקשרים חיוביים ולהתפתחות בריאה, ובאופן טבעי גם הם וגם המשפחה כולה זוכים לחיים טובים יותר.

    אם אתם מזהים אצל הילד או הילדה בעיות התנהגות או דפוסים התנהגותיים שמאתגרים אתכם – דעו שזה לא סיפור קבוע, אלא קריאה לעזרה שמסתתרת מאחורי ההתנהגות. בעזרת ליווי רגיש, מקצועי ומותאם אישית, אפשר לפרום את הקושי, להבין את הצורך האמיתי שמאחוריו – ולבנות יחד שפה חדשה של חיבור, גבולות, אהבה ושייכות.
    אני מזמינה אתכם לפנות אליי – ונצא יחד לתהליך משנה חיים. לפעמים שינוי קטן בגישה ההורית, יוצר שינוי ענק בבית כולו.

    לפגישת ייעוץ ראשונית

    השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם





      הסרטונים שלי

      לכל הסרטונים

      שאלות נפוצות - אתם שואלים אני עונה

      יועצת הורים וזוגיות

      אנחנו פשוט רבים על כל דבר, שני עולמות שונים שפשוט לא מתחברים. רציתי שנלך לייעוץ זוגי בצפון והוא לא מאמין בטיפול. אני לא יודעת מה לעשות, אולי עדיף כבר לפרק?
      כשאנו לא מרגישים טוב אנחנו הולכים להיבדק אצל הרופא או כשיש לנו דילמות פיננסיות אנחנו מתייעצים עם בנקאי.
      מסיים יום עבודה עמוס ומחכה להגיע הביתה. עד שסוף סוף אני מגיע, אני נכנס הביתה ומצטער שנכנסתי. כל המטבח מלוכלך, הסירים על השיש, הכלים בכיור והיא פשוט יושבת בסלון רואה טלוויזיה עם הילדים. חשוב לי לאכול ארוחת ערב במטבח מסודר ונקי ונדמה לי שלא אכפת לה בכלל ממה שחשוב לי או שהיא פשוט משאירה הכל לי. זה מוציא אותי מדעתי! מה עליי לעשות?
      מכאן הדרך קצרה. ריבים, צעקות, מילים לא יפות ובקיצור מהומת אלוהים שלא נזכור איך התחילה. מהומה שנמשכת ימים ואף שבועות. כל צד עם האגו שלו לפניו ולא מוכן לשמוע שום דבר אחר. אנרגיית החיים בבית משתנה- קמים בבוקר כעוסים, חוזרים כעוסים והילדים סופגים את הכל. האם זה מה שחלמנו עליו כשהקמנו בית משותף? איך חוזרים אחורה ממילים שחותכות קדימה?
      "הבת שלי בת 3 והיום אמרה שהיא כבר ילדה גדולה ולא צריכה מוצץ. כבר שמחנו ובאמת ערכנו טקס פרידה. הכל היה טוב ויפה עד שהגיע הזמן לישון. צרחות אימים ותחנונים שהמוצץ יחזור. מה עליי לעשות עכשיו, לתת או לא?"

      גמילה ממוצץ היא תהליך מורכב עבור הילד אך עוד יותר עבור הוריו. כיצד אנו מגיבים לכך? האם להיכנע לקושי של הילד או לא?

      הבכי של הילד אוטומטית מכניס אותנו ללחץ לספק לו באופן מידי את מה שיקל עליו, אך האם זה מה שהוא באמת צריך?

      אם הילד מראה סימנים שהוא לא בשל לתהליך או כי אתם מרגישים שאינכם פנויים אליו - אל תתחילו אותו. ומרגע שהתחלתם, לא להסתובב לאחור.

      יש חשיבות רבה לאופן שבו ההורים מתפקדים בתהליך הגמילה והצלחתו תלויה בהם אפילו במידה רבה יותר מאשר שהוא תלוי בילד.

      בהדרכת הורים לגיל הרך אנו נבין כיצד לעזור לילד להכיל את התהליך, להבין את הקושי ולעודד אותו בגאווה על היכולת שלו לצלוח את התהליך. כל ילד כמובן יגיב אחרת ולכן בהדרכת הורים לגיל הרך אנו נבין את צרכיו של הילד ומשם נוכל לבנות תוכנית המתאימה לו.

      כפי שאתם מתמודדים עם התהליך- כך הילד יראה וידע כיצד להתמודד בצורה הטובה ביותר.
      דילוג לתוכן